PITALI SMO…MAKA MURTIĆA

Manje od mjesec dana ostalo je do ovogodišnjeg LAstovo.OTOKGLAZBE., a tim povodom smo popričali s debitantima ovogodišnjeg festivala, bendom Živa Voda.

Što znači Živa Voda?

Živa Voda je koncept suradnje glazbenika iz Hrvatske i lokalne glazbene scene, nastao u zagrebačkom klubu Vinyl. Radi se o suradnji glazbenika koji dolaze iz različitih žanrova i koji stvaraju novi način korištenja materijala za improvizaciju i istraživanje, kao što se u standardnom jazzu koriste jazz standardi. Živu Vodu su pokrenuli glazbenici Maja Rivić, Mak Murtić i Roko Crnić, ali su se ubrzo priključili i razni gosti, a neki su postali i stalni članovi tog fluktuirajućeg ansambla pa se tako u centru našao i Luka Čapeta i Nenad Kovačić.

Naziv benda proizlazi iz ideje staroslavenske ali i judeokršćanske filozofije, odnosno mita o ženidbi, jer u ženidbi nastaje plodna, živa voda, tako i u našem ansamblu često nastaju razne ženidbe žanrova i ljudi, glazbe koju poznamo ili upoznajemo i ljude koje upoznajemo ili već znamo.

Budući da su članovi Žive Vode aktivni i u drugim bendovima, smatrate li to kao otegotnu okolnost za daljnje razvijanje?

Živa Voda je upravo taj odušak od konstantnog materijala, proces učenja nečeg novog koji inspirira i ono što radimo u drugim bendovima i projektima. Jedan od bitnih faktora upravo je prolaznost jednog koncerta, tj. u našem klasičnom nastupu imamo jedan dan da naučimo tuđi materijal (album, pjesme, kompoziciji, predstavu) i drugi dan ga izvodimo – često je to sve isti dan, jedna intenzivna proba i jedan jednako intenzivan koncert, odušak života i poklon življenju.

Što radite prije, a što poslije nastupa, imate li neke rituale?

Rituali su intenzivne probe koja su doista kao jedan dolazak plemena na nešto novo. Mi smo i već polako jedno pleme, pa nam prirodno dolazi ta potpuna opuštenost među nama.

Što članovi vašeg benda rade u privatnom životu?

U privatnom životu već dvoje ljudi brije na permakulturu, pišu kompozicije i pjesme, rade razne projekte, putuju na Grenland, uče djecu sviranju i pjevanju, imaju mačke i pse, a nitko ne vozi motore čini mi se, pa smo i sigurni.

Uvala Mihajla na Lastovu će vas ugostiti po prvi put, pripremate li neko iznenađenje?

Upravo dogovaramo sve pojedinosti nastupa, vidjet ćemo uskoro, ali svakako ćemo kao u nekoj zgodnoj interpolaciji, probati sebe pretvoriti u dio prostora i vremena koje provodimo na Lastovu!

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. održava se od 14. – 19. kolovoza u uvali MihajLA, a sve informacije možete pronaći na web stranici www.otokglazbe.la ili na službenoj Facebook i Instagram stranici festivala.