PITALI SMO…ZORANA PRODANOVIĆA PRLJU

LAstovo.OTOKGLAZBE. i LET3. Što drugo reći, osim da nas očekuje spektakl. Povodom njihovog drugog nastupa na otoku glazbe popričali smo s Prljom koji nam je otkrio zanimljivosti vezane uz LET3 i njihove nastupe, ali i proces stvaranja glazbe.

Odakle dolazi inspiracija za kreiranje raznih modnih dodataka koji obilježavaju vaše nastupe?

Tijekom naše karijere smo surađivali s puno modnih dizajnera i stilista. Nabrojat ću Ivanu Popović, Tomislava Čurkovića, Tajči Čekadu, Katarinu Kožić, Ivana Božića i naravno Juraja Zigmana s kojim zadnjih godina intenzivno surađujemo. Te suradnje su uvijek interaktivne i često ih pozovemo na našu probu ili da skupa preslušavamo naše materijale te kroz komunikaciju i razmjenu ideja dolazimo do inspiracije za naš scenski izgled. Volimo takav način suradnje s drugim kreativnim ljudima. Oni imaju potpunu slobodu u izvedbi, ali mi smo itekako uključeni u proces.

Kako danas gledate na hrvatsku glazbenu scenu, za razliku od prije 30 godina kada ste počeli nastupati?

Scena je poprilično učmala, jednolična i predvidljiva. Evidentan je nedostatak mašte, ali uvijek ima izuzetaka, a oni su osuđeni na entuzijazam i improvizaciju. Tako je uvijek bilo i bit će.

Scena je podosta umjetna i podložna precrtavanju nekih modela bez upotrebe mašte. Iako, ne može se reći da izumire, naprosto i globalno stanje je takvo. Sve je brzo i nestrpljivo. Rok trajanja je sveden na doslovno jedno slušanje, većina nema strpljenja da odsluša jednu pjesmu, a kamoli da joj da drugu priliku. Ali mišljenja smo da je to samo faza koja će proći i nekom katarzom uroditi tako da će se iznova više pažnji poklanjati sadržaju a ne ambalaži.

Imali smo priliku čitati zanimljivu teoriju koja kaže da nakon vaše pjesme o političarima, oni vrlo brzo nestanu s političke scene. Je li spreman novi hit, tko je sljedeći?

Pretendenata ima jako puno i kao da se guraju u naše pjesme, iako prilično hrabro je nazvati te spodobe političarima i tu scenu političkom. Malo je tu politike, ovo što se događa je zapravo samo jedna velika pljačka pod krinkom politike. Narodima se na ovim prostorima itekako manipulira, i to je ono što svakog iole pametnog i svjesnog jako žalosti.

Što radite u trenucima kreativne blokade?

Najvažnije se opustiti i očistiti od onog što je iza nas i takav čist ući u nove kreacije. Ponekad taj period izlaska iz prethodne faze zna potrajati, ali to je neizbježno. Usporedio bih to s glumačkim pozivom. Netko je jednom rekao da bi svaki glumac poslije ostvarene uloge trebao psihoterapiju kako bi izašao iz te uloge i ušao u narednu.

Dolazite na LAstovo.OTOKGLAZBE., i to ne prvi put. Kako se osjećate dok svirate ispod zvizda i što nam spremate ove godine?

Bili smo na OTOKU GLAZBE prije dosta godina i pogodilo nas je pravo ljetno nevrijeme, ali uspjeli smo održati nastup bez obzira na velike tehničke poteškoće koje je to nevrijeme prouzročilo. Nadam se da ćemo ove godine imati lijepo vrijeme i uživati pod zvizdama s publikom koju ovim putem pozivam da nam se pridruže na jednom jedinstvenom festivalu na jedinstvenoj lokaciji. Lastovo je prekrasno i izuzetno se veselimo činjenici da ćemo ga pohoditi ovog ljeta.

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. održava se od 14. – 19. kolovoza u uvali MihajLA, a sve informacije možete pronaći na web stranici www.otokglazbe.la ili na službenoj Facebook i Instagram stranici festivala.