PITALI SMO…VALERIJU NIKOLOVSKU

VIDIMO SE NA LASTOVU, NAJDIVNIJEM MJESTU NA PLANETI!

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. i ove će godine ugostiti vrhunske glazbenike, a među njima je i dama božanskog glasa, Valerija Nikolovska. Kako izgleda njezin dan, kako je živjeti u prirodi i što očekuje od ovogodišnjeg festivala pročitajte u nastavku.

Glazbenici su uvijek bježali iz gradske vreve u prirodu kako bi mogli snimati i kreirati u miru. Ti živiš u malom mjestu pokraj Zagreba, koliko ti okolina i mjesto stanovanja olakšavaju ili otežavaju kreativni proces stvaranja glazbe?

Prednosti života na selu su prevagnule. Život u skladu i međuovisnosti s prirodom relaksira i razbuđuje istovremeno. Zvuk šume, potoka i rijeke što nas okružuju je magičan i nadahnjujući. Lako se fokusirati na ono što radimo jer nema smetnji, a također imamo slobodu snimati, vježbati, svirati, u bilo koje doba dana ili noći, što je velika stvar za glazbenike.

Kako počinje, a kako završava tvoj tipičan dan?

Kod nas nema tipičnog dana. Ako ne putujemo na svirku, svakako neko vrijeme posvetimo kući i okućnici, obavimo što treba u povrtnjaku. Redovito šetamo sa psima, a ljeti se osvježimo u Kupi. Ostalo je – glazba i sve u vezi nje; vježbanje, skladanje, probe, snimanja, preslušavanje, produkcija, jam sessioni, druženja, to sve radimo kod kuće. Dosta vremena oduzima i poslovna komunikacija, jer kao i većina naših kolega sami radimo booking, management, PR…Cilj mi je u budućnosti taj posao prepustiti nekom drugom. Volimo pogledati koncert, dokumentarac ili igrani film, podružiti se s prijateljima kad nađemo vremena.

Uzgajaš li rajčice i salatu ili kupuješ na tržnici?

Uzgajamo svoje povrće, no nemamo dovoljno za cijelu godinu pa ponekad kupimo. Divna komponenta života na selu je to da tu još postoji kultura dijeljenja, pa kad netko ima viška prinosa, podijelit će s drugima tako da često dobijem povrće i voće od susjeda.

Baviš se glazbom od 1987. godine. Jesi li ikada razmišljala o odustajanju i promjeni posla?

Glazba je sa mnom u neraskidivoj vezi, i to bi ostala čak i da sam ikada odlučila promijeniti “posao” ili odustati.

Što možemo očekivati od Trija Valerije Nikolovske na ovogodišnjem festivalu Lastovo otok glazbe?

Očekujte neočekivano! U prvom redu – promjenu zvuka i interpretacije, budući da je uz Viktora Lipića i mene Milo Stavros za bubnjem. Također, očekujte inspirirane glazbenike, jer Lastovo je jedno od najdivnijih mjesta na planeti.

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. održava se od 14. – 19. kolovoza u uvali Mihajla, a sve informacije možete pronaći na web stranici www.otokglazbe.la ili na službenoj Facebook i Instagram stranici festivala.