PITALI SMO…IVANKU MAZURKIJEVIĆ

NA LASTOVU ĆEMO SVIRATI GLAZBU KOJU NEĆETE ČUTI POSVUDA!

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. se bliži, a mi smo tim povodom popričali s Ivankom Mazurkijević koja će ove godine u uvali Mihajla na Lastovu nastupiti sa životnim partnerom Mrletom. Mr.Lee&IvaneSky prvi su izvođači s kojima predstavljamo ideju “Ježinac i Zvizda” festivalske večeri.

Postoji li za tebe razlika između glazbe i muzike?

Glazba dolazi iz slavenskog “glas”, a muzika izlazi iz grčkih “muza” i latinskog “musica”. Meni se čini da su ti tonovi rezonance koje imaju interesantni mikrotonalni umjetnici, a koji proizvode gomile tonova koji se nalaze između dva osnovna, svima poznata tona od osam u ljestvici. Ovisno o dojmu glazba se čini “uzvišenijim” izrazom, no mislim da je to ista stvar.

Ove godine ćeš na Lastovu nastupiti u duetu sa svojim životnim partnerom Mrletom. Kako nastaju vaše pjesme?

Bit će nas i više, a pridružit će nam se Dražen Baljak i Matej Zec iz Leta3. Pjesme su nastale uglavnom unutar predstava i filmova koje radimo skupa pa želimo da zažive i izvođački, barem one koje nam se čine moguće za transfer unutar neke “uobičajene koncertne forme”. Mr.Lee&IvaneSky je za razliku od uspješnog frenetičnog Leta3 i simpatičnog djetinjastog Stampedo camp cabareta nešto skroz drugačije. Ima tu žestine i popizma no najviše se naslanja na energiju meditativnog transfera bez puno priče s ljudima. Samo zvuk Čehova, Tennessee-a, Pirandela kroz naše autorske oči. Ljudi koji nisu vidjeli predstave (uglavnom Paolo Magelli) kažu da uspijevaju dobiti vibraciju poznatog teksta, i to nas uveseljava.

Tko od vas dvoje ide na roditeljske sastanke, a tko je zadužen za instrukcije?

Ja idem na sastanke, a instrukcije zasad ne trebaju. Djeca idu u Talijansku školu, a ako budu potrebne, bit će problema jer ja imam samo jedan stupanj ;).

Smatraš li da se u današnje vrijeme može živjeti samo od glazbe?

Može, ali to nije siguran život, a posebno ako guraš neki stil koji ni vani ne puni stadione. Umjetnik je često gladan. No, ono što voli raditi je dodir božanstva. Tako da se ta glad isplati.

Što posjetitelji Lastovo otok glazbe mogu očekivati od tebe i Mrleta?

Posjet određene vrste glazbe koju neće čuti posvuda i trud koji zbog nas samih nije bio uzalud. Ako nam se pridružite naše srce će biti prepuno.

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. održava se od 14. – 19. kolovoza u uvali Mihajla, a sve informacije možete pronaći na web stranici www.otokglazbe.la ili na službenoj Facebook i Instagram stranici festivala.