AHACEDA

Ahaceda glazbe – praktična harmonija i improvizacije 

U subotu, 15. kolovoza 2020. godine  jutro je započelo glazbenom radionicom za djecu AHACEDE sa Marinom Živkovićem i Lukom Čapetom iz hrvatskog banda Mary May u dvorištu Osnovne škole “Braća Glumac” LAstovo.

Ahaceda glazbe – praktična harmonija i improvizacije koncept je koji je u formi radionice osmislio Marin Živković. Prije lastovskog izdanja, radionica je održana u Virovitici, Starigradu te dva puta u Zagrebu i dva puta u Belgiji, gdje je i prvi puta upriličena 2014. godine prilikom otvorenja zgrade Turnhout.  

Marin Živković je saksofonist, kompozitor, predavač s trenutnim prebivalištem i centralnim djelovanjem u Zagrebu. Prvo je završio predškolski odgoj na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu, potom odlazi u Belgiju gdje studira na Kraljevskom konzervatoriju u Antwerpenu u klasi Kurt van Hercka. Nakon dvije godine upisuje privatnu jazz akademiju u Antwerpenu gdje je diplomirao u klasi Vincenta Brijsa. Trenutno djeluje u više glazbenih sastava: Porto Morto, Mary May i Atman fu, nastupa u hrvatskim kazalištima i glazbenim koprodukcijama Big Banda Muzičke akademije i drži predavanja iz Improvizacije te Praktične harmonije na poziv Glazbenih škola i udruga.

Tog jutra, Marin je najprije pustio dječici jednu pjesmu sa svog mobitela. Zatim im je rekao neka probaju linijski nacrtati što su čuli. Zatim su on i Luka Čapeta izvodili glazbu sa tih crteža uz pomoć djece koja su im pokretima po linijama određivala tempo. Slijedeći korak bio je da svako dijete napiše po jednu rečenicu na list papira, savije, i preda dalje. Nastalo je tako jedno par prekrasno šašavih tekstova koje su Marin i Luka uglazbili te uz pomoć djece i odraslih otpjevali. Bilo je to jedno veselo pozitivno jutarnje kupanje glazbom, osvježenje koje je baš tog dana na otoku svima trebalo.

No Comments

    Leave a Reply