PITALI SMO…BARBARU MUNJAS

LAstovo.OTOKGLAZBE. ove će godine ugostiti još jednu talentiranu glazbenicu, Barbaru Munjas. Tko je Barbara, koji su planovi za budućnost i što nam priprema za svoj nastup saznajte u nastavku.

Koliko ti je iskustvo iz Gustafa pomoglo u solo karijeri?

To iskustvo mi je dosta značajno. Kako je na kraju ispalo, usmjerilo me u željenom smjeru iako sam prvenstveno uletjela unutra zbog dobre prilike, želje za promjenom i novim iskustvom. U Gustafima mi je biti na pozornici postalo sasvim normalnom pojavom, a pojavila se i želja za vlastitom kreativnošću pa sam uzela gitaru u svoje ruke i polako počela učiti svirati, a kad sam donekle naučila spajati akorde počela sam pisati vlastite misli, osjećaje, tekstove.  Još uvijek sam u fazi učenja, ali realno čovjek uči dok je živ i ta faza nikad neće završiti. Stalno nešto istražujem i pomalo se gradim.

Tekstovi tvojih pjesama u zadnje vrijeme su većinom na engleskom jeziku. Koji je glavni razlog?

Tekstovi na engleskom su došli kao jedna faza učenja, građenja i istraživanja vlastitih mogućnosti. Do toga je zapravo došlo na jedan spontani način. Budući da imam jednu jako dobru prijateljicu koja nije s našeg govornog područja, a u stalnom sam kontaktu s njom, odlučila sam napisati jednu pjesmu na engleskom jeziku i poslati joj snimku za rođendan, a sve slijedeće pjesme su jednostavno isplivale van jedna za drugom. I onda na kraju shvatiš koliko je jednostavnije svirati uživo van našeg govornog područja, a posebno ako pišeš na jeziku kojeg više manje svi razumiju. Postoji vrlo mala vjerojatnost da bi se dogodile svirke u Njemačkoj, Austriji i Italiji da sam pisala na hrvatskom jeziku.

Što radiš u slobodno vrijeme?

Ovisi o godišnjem dobu. Dijete sam s mora i obožavam sunce i more tako da ljeti volim slobodno vrijeme koristiti za uživanje u morskim radostima, sunčanju i plivanju. Naravno, tu je i druženje s dragim ljudima, poneki koncert i ako nađem vremena odem se malo hladiti u planine. Ovog smo ljeta Alen i ja imali svirku u Austriji pa smo iskoristili priliku, ostali još nekoliko dana i uživali u prekrasnim krajolicima. A zimi je druga priča, uvijek mi je previše zima za biti po vani, ali evo od prošle zime imam novu zanimaciju. Postala sam dio dramske skupine u Poreču i cijelu smo zimu spremali predstavu u kojoj glumim, sviram, pjevam i za koju sam pisala glazbu. To je jedno prekrasno iskustvo i neki novi svijet koji mi se jako dopao. Do sada smo igrali dva puta u Poreču, a na jesen slijedi nastavak i gostovanja u, za kako sad stoji, Puli i Zagrebu.

Gdje se vidiš za dvije godine?

Nikad ne znaš što će ti život pripremiti i kojim će se putem sve kretati, no u svakom slučaju i dalje se vidim u glazbi, po mogućnosti s još više znanja i iskustva. Rado bih da tada imam već dva albuma iza sebe i da radim na trećem. Da sam prosvirala još neke europske zemlje. Da sam se upustila u neke nove sfere glazbe u svrhu uživancije i stjecanja znanja. Ali, očekivanja od samog sebe mogu motivirati da grizeš i radiš na tome da uspiješ u svemu što si naumio, a s druge strane ako ti ne pođe za rukom možeš završiti u razočarenju. Očekivanja mogu biti dvosjekli mač. Tako da najbolje je reći da se za dvije godine vidim sretnom i nasmijanom, radeći ono što volim i što me ispunjava!

Dolaziš nam ove godine na Lastovo otok glazbe LAstovo.OTOKGLAZBE. Što posjetitelji mogu očekivati od tvog nastupa?

Svakom koncertu pristupamo drugačije tako da su potencijalna iznenađenja zapravo dinamika set liste koja se mijenja. Bez obzira na redoslijed pjesama i testiranje kakav set najbolje odgovara materijalu koji izvodimo, svirka će kao i svaka biti iskrena i punokrvna.

LAstovo.OTOKGLAZBE.2019. održava se od 14. – 19. kolovoza u uvali Mihajla, a sve informacije možete pronaći na web stranici www.otokglazbe.la ili na službenoj Facebook i Instagram stranici festivala.